Esittely:

Valtuutettu


Nimi: Ari Lindqvist


Ammatti: ent. osastopäällikkö, eläkeläinen
Ikä: 68Kunnalliset luottamustoimet
2017-2021

Kunnanvaltuuston jäsen
Sivistyslautakunnan jäsen

Pro SavitaipalePuolueisiin sitoutumattomien yhteislista,
SavitaipaleSivuston ylläpito:
Webmaster

Ari Lindqvist

Loppuuko vuodeosaston toiminta Savitaipaleella
(LSS 20.04.2017)


Kunnallisvaalien puhutuin aihe oli Savitaipaleen hyvinvointiaseman vuodeosaston lopetusuhka. Asiasta kirjoitettiin myös Länsi-Saimaan Vaaliareenan sivuilla.

Entä minkälaisia ajatuksia asiassa on tullut esille? Ainakin selvästi on tullut esille se, että savitaipalelaiset vastustavat vuodeosaston lopettamista. Täällä ollaan sitä mieltä, että meidän vanhempiamme, isovanhempia, ystäviä eikä meitä itseämmekään siirretä täällä tai täältä minne tahansa omaisten ja läheisten kanssakäymisen ulottumattomiin. Täällä halutaan, että viimeiseen asti potilaat saavat asianmukaista hoitoa asianmukaisilla välineillä ja lääkäri on saatavissa tarvittaessa paikalle. Tai että viimeiselle matkalle lähtijällä läheiset voivat olla paikalla saattamassa kuolevaa. Tämä hoituu savitaipalelaisten mielestä parhaiten hyvinvointikeskuksen vuodeosastolla Savitaipaleella.

Koska vuodeosaston lopettaminen on ollut jo jonkin aikaa Eksoten suunnitelmissa, on se aiheuttanut epävarmuutta työpaikan säilymisestä työntekijöiden keskuudessa. Tehtäväänsä motivoitunut, monen vuoden aikana yhteen hioutunut ja hyvän yhteishengen omaava työvoima uhkaa kadota. Työntekijät haluavat varmistaa oman työnsä jatkuvuuden siirtymällä työpaikkaan, jossa ei ole irtisanomisen pelkoa. Tilanne on työntekijöiden kannalta ymmärrettävä, mutta osaston toiminnan kannalta huono.

Valtuutettujen keskuudessa on ollut halua tarkastaa Eksoten kanssa tehtyä sopimusta siitä, että mitä sopimuksessa on sovittu ja mitä siinä sanotaan hyvinvointikeskuksen vuodeosastosta. Ainakaan kunnan ja Eksoten tekemässä perussopimuksessa ei sanota mitään. Se johtuu kunnan tekemän sopimuksen luoteesta. Nimittäin Paras-lain yhteydessä ei tehty tiettyjen asioiden ostosopimusta vaan järjestämisvastuun siirto. Se tarkoittaa, että päätösvalta palveluiden järjestämisestä on Eksotella, ei kunnalla.
Se siis ei ole sama kuin tilaaja-tuottajamalli, jossa kunta olisi järjestämisvastuussa, ja vain ostaisi palvelut Eksotelta. Eksotella on nyt oma poliittisesti valittu valtuustonsa ja hallituksensa, jotka viime kädessä virkamiesvalmistelun pohjalta päättävät, miten palvelut järjestetään ja tuotetaan. Koska koko järjestämisvastuu on Eksotella, ei ole olemassa sopimusta, jossa määriteltäisiin jotain lukuja, joihin kunnan edustajat voisivat vedota. Eksote määrittelee itsenäisesti tarpeen, määrän ja laadun.

Se mitä vuodeosaston eteen Savitaipaleella voidaan tehdä on, että niin valtuutetut kuin jokainen kuntalainenkin tuo esille tahtotilan siitä, että vuodeosastoa ei lopeteta, ja tämä tahtotila välitetään tiedoksi Eksotelle. Tällaista on jo tapahtunutkin.

Koska maakunta- ja soteuudistus on pian tulossa, olisi järkevää, että Eksote voisi keskeyttää vuodeosaston lakkauttamisprosessin toistaiseksi ja odottaa edellä mainittujen uudistusten vaikutusta tilanteeseen. Eksoten taloudenkaan ei pitäisi kaatua siihen, että Savitaipaleen vuodeosaston toiminta jatkuisi toistaiseksi.

Ari Lindqvist
Pro Savitaipale

Ari Lindqvist
Piennartie 1
54800 Savitaipale
0405886648Yhteystiedot:

Sähköposti: ari.lindqvist (ät) prosavitaipale.fi