Vanhustenhoidon parantamiseen tarvitaan pikaisia toimenpiteitä

Tärkeimmät tekijät vanhustenhoidossa ovat hoitopaikkojen ja hoitajien riittävyys sekä kohtuulliset asiakasmaksut.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) vanhustenhoidon yksi suurimmista haasteista ovat pitkät jonot ympärivuorokautisiin hoitopaikkoihin.

Tällä hetkellä alueella on noin 200 ikäihmistä jonossa ympärivuorokautiseen hoitoon. Jono on toiseksi pisin Suomessa. Hoitajapula johtuu osin huonosta palkasta ja siitä, että hoitajia siirtyi epävakaana aikana terveyspalvelualan yksityisille tuottajille töihin.

Ekhva:n pitää aloittaa pikaisesti toimenpiteitä, joilla se parantaa vanhustenhoitoa. Yksi merkittävä kehityshanke on vanhusten asumispalvelujen uudistaminen, tarkoittaen esimerkiksi yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista hoitoa.

Ekhva:n johdon käyttämä sanonta ”sairaala ei ole kenenkään koti” sulki aikanaan useita vuodeosastoja maakunnista. Moni kuntalainen vastusti sulkemisia ollen huolissaan omaistensa jatkohoidosta - samoin teki myös useampi hoitaja. Tuolloin heitä ei valitettavasti kuunneltu.

Liekö johtajat nyt oppineet ja kysyisivät mielipiteitä myös hoitotyötä suorittavalta portaalta ennen suurten päätösten tekoa. Hoitajapula on suurin haaste, johon Etelä-Karjala törmää vanhustenhoidossa. Alueella on ollut vaikeuksia rekrytoida hoitajia ja tämä vaikuttaa henkilöstön jaksamiseen, sillä hoitotyön määrä asiakasta kohden on noussut.

Odotin uuden hoivayksikön, Kuikankodin, valmistumista, kuten varmaan moni muukin savitaipalelainen. Nyt olen kuitenkin pettynyt, sillä rakennukseen piti tulla lyhytaikaisia hoitopaikkoja savitaipalelaisille sairaalasta kotiin kuntoutettaville asiakkaille. Myös saattohoidosta puhuttiin niin, että sitä järjestetään omassa kunnassa.

Kuikankodin paikat ovat sosiaalisen asumisyksikön paikkoja, eivät hoivan paikkoja. Hyvinvointialueen hoitopaikat ovat täynnä, mutta Attendon puolella niitä on vielä vapaana. Ostaako Ekhva näitä paikkoja savitaipalelaisille ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville? Saadaanko hoitopaikkaa odottavien jono lyhenemään?

Ekhva:n hoidontarpeen arvion tekijät määrittävät, mihin kohtaan jonoa asiakas kuuluu ja miten kiireinen sijoitus on. Hänet voidaan sijoittaa muuallekin kuin kotikuntaan asumaan. Tässä vaiheessa on omaisten ja ystäväpiirin tiivis yhteydenpito päättävään tahoon tärkeää, jos halutaan, että hoitopaikka on Savitaipaleella.

Liisa Kilpi

kunta- ja aluevaaliehdokas
Pro Savitaipale & Pienten kuntien puolesta

Kirjoittaja on savitaipalelainen perushoitaja ja kunnanvaltuutettu.
Julkaistu myös Länsi-Saimaan sanomien Vaalikynä -palstalla

Edellinen
Edellinen

Savitaipaleen helmi

Seuraava
Seuraava

Savitaipaleen tulevaisuus rakennetaan yhteistyöllä ja rohkeudella